Dominica - Reisverslag uit Martinique, Martinique van Diepgang - WaarBenJij.nu Dominica - Reisverslag uit Martinique, Martinique van Diepgang - WaarBenJij.nu

Dominica

Door: 'Godenzonen van de Diepgang'

Blijf op de hoogte en volg Diepgang

28 Maart 2014 | Martinique, Martinique

Hallo lezers!

Eergisteravond zijn we weggevaren vanaf Martinique. Het volgende eiland dat we aan wilden gaan doen is Dominica. Letterlijke betekenis van Dominica is 'Behoort aan God'. Lijkt ons een perfecte bestemming voor deze goddelijke reis van ons, de godenzonen van de Diepgang! Na een tocht van 19 uur met zeer wisselende omstandigheden, veel wind, geen wind, Oostenwind, Westenwind, regen en zon, was het doel het dorpje Portmouth gelegen aan de Noordwestelijke zijde van Dominica.

Al tijdens het aanvaren van Dominica bleek dat het hier niet altijd mooi weer is. Donkere wolken pakten zich samen boven de 1400 meter hoge bergen die het eiland rijk is. Lange grijs-witte sluiers stuiven over zee en we krijgen daar af en toe een staartje van mee.

We varen uiteindelijk de baai in gaan op zoek naar een ankerplek. We besluiten, met hulp van een Baotboy een mooring te nemen. Na korte tijd liggen we mooi en verkoopt de Boatboy ons nog een Courtesy vlag en wat verse mango's. 'Happy' met zijn beloning gaat hij verder naar het volgende binnenlopende jacht.

We zijn van plan om het dorpje even te gaan verkennen waar we liggen. Met de dinghy zetten we koers naar het strand en de beachclub. Aan een kromme houten steiger kunnen we de dinghy vastknopen en gade geslagen door de lokale jeugd zetten we voet op Dominica. Ja, wat moet je zeggen van Dominica... Van een afstand lijkt het een eiland met mooie grote kleurrijke huizen en palmstranden. Verder zie je de groene steile hellingen en de ondoordringbare bossen. Het schijnen regenwouden te zijn. De wolken pakken zich steeds opnieuw samen en zorgen voor onheilspellende luchten. Regenbogen staan dubbel aan de hemel. We zitten hier aan de droge kant van het eiland. De Oostkant verwerkt jaarlijks 900 cm water wat resulteert in 365 riviertjes.

Te voet lopen we het dorp in. Direct worden we aangesproken door allerlei mannen die zelfs hun schoenen (of iets wat daarop lijkt) willen verkopen als je op blote voeten loopt. Zodra ze weten dat we uit Nederland komen bieden ze ons Skunk en Stuff aan. Eén van hen is zelf in Nederland geweest. In Amsterdam, redlight district en Schiphol, hij was maar kort in Nederland geweest. Opvallend was dat hij telkens dezelfde kant op moest als wij en maar niet stopte met praten. Onderweg werd duidelijk dat de levensstandaard erg laag is hier en dat het leven zich hier voornamelijk op straat afspeelt. Wel zijn de mensen erg netjes, de auto's worden gewassen en de straatjes geschrobd. De woningen zien er op zich best wel goed uit maar hebben allemaal best wel wat onderhoudt nodig. De kerken die er staan/stonden zijn vervallen en deels ingestort. Onze 'gids' of liever gezegd ons 'plakkertje' blijft ons volgen en biedt ons een paar 'beautiful girls' in de 'spanisch bar' aan. Hij moet zelf lachen als hij het zegt. Lachend lopen we door en gaan terug naar de dinghy. Daarna terug naar ons eigen veilige onderkomen, de Diepgang. Aan boord nemen we nog een borrel en de volgende ochtend besluit eigenlijk ieder voor zich dat we hier verder niet aan land gaan voor een rondtrip en dat we een relax dag gaan houden.

Volgens ons is de betekenis van Dominica veranderd van 'Behoort aan God' naar 'Door God verlaten'. Morgen doen wij het zelfde, we verlaten Dominica en zetter koers naar onze eindbestemming Sint Maarten waar de dan zondagmiddag zullen binnenlopen. De afstand is 171 mijl dus dat moet gaan lukken.

Tot zover,

Groetjes en knuffels van de 'Godenzonen van de Diepgang'!